GERCEK İMSAK VE YATSI VAKİTLERİ |
Written by |
DATE_FORMAT_LC2 |
TÜRKIYEDE malesef İmsak da yazın 45 dk kışın İse 35 dk YATSI vaktİnde İse yazın 40 dk kışın İse 30 dk fark bulunmaktadır. 12-26.06.2016 Gözlem SONUÇLARI O, şöyle buyurdu:"Senin yastığın ne kadar da büyükmüş! Ayette kastedilen, gündüzün beyazlığı ve gecenin siyahlığıdır. Bunları bir yastığın altına nasıl sığdırırsın'!" (Buhârî, Savm, 16). Fecri Kâzib'le ilgili Hadis: "Yiyiniz,içiniz yukarı doğru yükselerek parlayan (yalancı) fecr sizi aldatmasın (yemenize içmenize engel olmasın) kırmızılık doğuncaya kadar yiyiniz,içiniz"1 Tirmizî, Savm 15; Ebû Dâvud, Savm 17; İbn Huzeyme, Sahîh, III, 231; Tahâvî, Şerhu me‘âni’l-âsâr, II, 54; Taberânî, el-Mu‘cemü’l-kebîr, VIII, 336; Dârakutnî, Sünen, III, 117. Tirmizi; hadisin hasen garip olduğunu söyledikten sonra,ehl-i ilim arasında amelin buna göre olduğunu ve bu görüşün ehl-i ilimin tamamının görüşü olduğunu ifade etmektedir. (Ama enteresandır Peygamber (s.a.v) Efendimiz hangi konuda ümmetini uyarmışsa ne yazık ki ümmet hep o hataya düşmüştür.) Fecri Sadık, Fecri Kazib Nedir: Fecri sadıktan önce doğu ufkunda ortaya çıkan ve ufka dikey olarak yükselip sonra kaybolan fecre, fecri kazib yani yalancı fecr denilirki bu bir müddet sonra kaybolup yerini ufka yatay olarak gelen kalıcı fecre bırakır bu yüzden ilk görülen dikey çizgiye kazib yani yalancı fecr denilir. Hadisi Şerifte; Peygamberimiz “Yiyiniz, içiniz, yukarıya doğru yükselerek parlayan (yalancı fecir-Fecri Kazib) sizi aldatmasın(yemenize engel olmasın) kırmızılık doğuncaya (fecr-i sâdık) kadar yeyiniz, içiniz”139.Tirmizî hadisin, sahih olduğunu söyledikten sonra, ehl-i ilim arasında amelin buna göre olduğunu ve bu görüşün ehl-i ilmin tamamının görüşü olduğunu ifade etmektedir.
139-Tirmizî, Savm 15; Ebû Dâvud, Savm 17; İbn Huzeyme, Sahîh, III, 231; Tahâvî, Şerhu me‘âni’l-âsâr, II, 54; Taberânî, el-Mu‘cemü’l-kebîr, VIII, 336; Dârakutnî, Sünen, III, 117 Bu durumu Peygamber efendimiz : "Önce parmaklarını yukarıya kaldırıp; aşağıya doğru dikmiştir. Sonra da şehadet ve orta parmaklarını üst üste bindirip sağa sola uzatmak suretiyle işaret yaparak izah etmiştir." 1-Fecri Kâzib ufka dikey olarak çıkar piramit şeklindedir. Fecri sadık ise ufka bitişik ve yatay olur. Zamanla kalınlaşır ve ufka yayılır. 2-Fecri kâzib ilk doğduğunda parlaktır zamanla solar kaybolur. Fecri sadık ise ilk doğduğunda soluktur zamanla ışığı artar. 3-Fecri kâzib ufukta daha geniş ve parlak, ufuktan yükseldikçe parlaklığı azalır ve daralır. Fecri sadık ise ufka bitişiktir. 4- fecri kâzib ile fecri sadığın ufuktaki yerleri farklıdır. Fecri kâzib doğudan fecri sadık ise Kuzey doğudan doğar ve kızıllıkla başlar. Altta Ürdün ünv. alınmış fecri kâzib resimleri görülmektedir. Hadisi şerifte "Her namazın vaktinin başlangıcı ve sonu vardır; öğle namazının ilk vakti güneşin batıya meylettiği zamandır, sonu ise ikindi vaktinin girmesidir. İkindinin ilk vakti, (eşyanın gölgesinin kendi misli olup) vaktinin girdiği andır, sonu ise, güneşin sarardığı zamandır. Akşamın ilk vakti güneşin battığı zamandır, sonu da, şafağın kaybolmasıdır. Yatsının ilk vakti şafağın kaybolduğu andır, sonu ise gece yarısıdır. Sabah namazının ilk vakti, fecrin zuhuru, sonu ise güneşin doğmasıdır." buyurmuştur (Tirmizi, Salât, 114; Beyhakî, Sünen-i Kübrâ, I/375-376). Oruca başlama vakti olan imsak, aynı zamanda sabah namazının kılma vaktinin başlangıcını teşkil eder. Yani oruca başlarken sabah namazının vakti de girmiş bulunur. Ancak Hanefi mezhebine göre sabah namazını ortalık aydınlandıktan sonra kılmak müstehaptır. (efdaldır). Astronomik olarak bu tür gözlemlerin yapılabilmesi için belli şart ve tekniğe ihtiyaç vardır. İlk olarak bulunduğunuz şehrin ışık kirliliğinden tamamen kurtulup şehirden fazla uzaklaşmadan bulutsuz açık bir havada bulunduğunuz bölgenin en üst yerleşim yerinde (çünkü orda yaşayan insanları baz almak gerekiyor) yapılması gerekmektedir. Örnek olarak Erzurum’da siz kalkar 3190 rakımlı Palandöken dağı zirvesinde veya dağın batı eteğinde(dibinde) bunu yaparsanız bu o bölgeyi temsil etmez. Bu yüzden şehrin doğu ufkunda ortalama rakımlı bir yerinde ışık kirliliğinin olmadığı 2025 rakımında yer alan Nenehatun laleli yol ayrımında havanın tamamen açık olduğu, ay ışığının olmadığı 12.06.2016 Pazar sabahında gözlem yapılmıştır. İŞTE GÖZLEMLERİMİZ. (Erzurum Merkez laleli yol ayrımı) Gözlem tarih ve saatleri 12/06/2016 Ezan saati 2:43 de okundu Not:Resimleri ayrıntılı görmek için ölçeği %150 yapmanız önerilir.
1 Nolu Hadisi şerife göre kızıllık dolayısıyla imsak başlamıştır. Bakara-187 ayet ve hadislerdeki tanıma uyan imsak zamanı
- Yaklaşık 7 dk sonra doğuda iki yerde ufuktan yüksekte dairesel olarak beliren ışıklar görünüp 15 dk sonra kaybolmuştur. Bu ışıklar hadisi şerifte geçen Fecri kâzib (yalancı fecr) olarak değerlendirilmiştir. Dünyamızda Hergün Astronomik Olarak Güneş Doğmadan Önce ve Battıktan sonra üç Aşama oluşmaktadır. 1. Aşama:Aşağıdaki şekilde görüldüğü gibi önce zifiri karanlıktan (geceden) sonra Güneşin ufkun -18º altında olduğu Astronomik(tan) Alaca karanlık yani fecri kâzib denen sonradan kaybolan ışıklar görülür. 2.Aşama: Denizcilik Alacakaranlık Güneşin ufkun -12º altında olduğu Güneş ışınlarının ufukta yatay olarak genişlemesiyle ikinci aşama yani fecri sadık başlar. 3. Aşama: Sivil Alacakaranlık Güneşin ufkun -6º altında olduğu güneşin doğumundan önceki ortalık iyice aydınlanmaya başlamasıyla oluşur. Hanefi mezhebine göre bu vakitte namaz kılınması daha efdaldir. Gözlem Sonuçlarını Astronomik verilerle karşılaştırıldığı zaman: - Gözlem tarihi:26.06.2016 Ezan saati :2:42 de okundu - Horasan-Hacıahmet köyünden alınan kamera kaydındaki görüntüler.
Bakara-187 ayet ve hadislerdeki tanıma uyan imsak zaman
imsak ve Yatsı Vakitleriyle İlgili Sunum izle(ppt). ***Yatsı Vakti gözlemleri.*** - Şafii Maliki ve Hanbeli mezhebine göre yatsının vakti gün batımından sonraki batı ufkundaki kızıllığın kaybolmasıyla başlar. İmamı azamında böyle görüşü olmakla beraber kızıllıktan sonra gelen beyazlığın da kaybolmasını tercih etmiştir. Oysaki imamı azamın içtihat sahibi iki büyük talebesi imam ebu Yusuf ve imam Muhammet'de kızıllığın kaybolmasını baz almışlardır.Kaynak(Ömer Nasuhu Bilmen İlmihali). Yine Dört sahabeden Hz Ömer ve Hz Ali efendimizde kızıllığın kaybolmasını baz almışlardır. Hz Ali efendimiz ki çocuk yaştan beri Peygamber(s.a.v) efendimizin yanında yetişmiş peygamberimizin "Ben ilmin şehriyim Ali ise onun kapısıdır ilim isteyen kapıya gelsin hadisine mazhar olmuş üç halife döneminde de Kudât (Kadıların başkanı) olarak görev yapmış ilim deryası bu zatda kızıllığın kaybolmasını baz almıştır. (Ravi:Taberani,İbn Adi ve Hakim) İsra-78 Ayet mealinde de Yüce Rabbimiz" Güneşin zevalden (Batıya kaymasından) gecenin karanlığı bastırıncaya kadar (Belli Vakitlerde) Namazı kıl. Birde sabah namazını kıl çünkü o şahitlidir" buyurmaktadır. Kaynak(Diyanet meali) Oysaki bugünkü yatsı vakti astronmik olarak gecenin karanlığı bastırdığı zaman kılınmaktadır. Peki o zaman Rabbimizin emriyle ters düşmüyor muyuz.? Dünyanın yuvarlaklığı ve kendi ekseni etrafındaki dönüşünden dolayı güneş doğmadan önce ve battıktan sonraki olaylar ve gözlemler birbirine göre simetrik olması gerekmektedir. - O zaman sabah imsaktan önce (Kamera kayıtlarında) ilk görülen kızıllık olduğuna göre akşam güneş battıktan sonrada son kaybolan kızıllık olması gerekmektedir. - Şekillerden de görüldüğü gibi 13.7.2016 da Saat 20:28 başlayan kızıllık 20:55 de son bulmuştur. Bu Ölçüm iki gün sonra Atlama kulelerinin olduğu başka bir noktada tekrarlanmış ve aynı sonuçlar alınmıştır. - 13.7.2016 da son kızıllık 20:55 de görülmüş olup bu saate Denizcilik tan’a denk gelmektedir.- Bu zaman güneşin ufkun -12º altında olduğu ve Denizcilik tanın son bulduğu vakittir. - Bu iki açı ise bütün dünyada denizcilik tanın başlayıp bittiği zamandır. - Yaşanan imsak ve yatsı vakti tartışmalarının sona ermesi için elimizdeki kamara kayıtları dini ve astronomi uzmanlarına paylaşmaya açığız ve bu konudaki kurulabilecek araştırma ekibinde gönüllü olarak yer alabileceğimizi belirtmek isterim.
-(Bu gözlem ve sonuçlardan çıkan sonuç şudur: fecri sadık güneş ufkun -12 º Altında iken oluşmakta ve yine akşam güneşin kızıllığı güneş ufkun -12 º Altında iken kaybolmaktadır. Buda şu demektir: imsak yazın güneş doğmadan 1:20dk kışın ise 1 saat önce; Yatsı Namazı ise Günbatmından Yazın 1:20 dk kışın ise 1 saat sonra olmaktadır. Bundan önce kılınan sabah namazı vakit girmediği için kabul değildir. Namaz Vakitlerini Hesaplama Proğrama Giriş İşte Pozlama yapılarak aynı yerde çekilen resimlerin farkı Sizce alttaki imsak resimlerinden hangisi daha önce çekilmiştir?.Yer:Erzurum-Horasan Bütün herkes alttaki resmin önce üstteki resmin daha sonra çekildiğini söyleyecektir. Oysaki durum tam tersidir.yani üstteki resim daha önce alttaki resim daha sonra çekilmiştir ve aralarında 1 dk vardır.. Doğal görünüm 2. resimdir.!!! Sadece üstteki resme 1/2 sn pozlama süresi uygulanmıştır. İnsan gözü pozlama yani gelen ışığı biriktirme yapmadığından fotoğraf makinalarıyla yapılan çekim insan gözünün sistemine uymamakta ve böylece olmayan bir imsak varmış gibi gözükmektedir. Altta Diynetin 5 sn pozlamayla kabul ettiği imsak anı görülmektedir. ışınların ufka yatay değil ufuktan dikine olduğuna dikkatinizi çekerim.! Diyanetin 5 sn pozlama ile çekip ve imsak kabul ettiği resim. Bu yüzdende diyanet tarafından ilan edilen güneş ufkun -18º altında imsak zifiri karanlıkta yapılan hesaplamadır. Astronomik tanı belirlemeye yöneliktir. Çünkü Erzurum lalelide yaptığım gözlem ve kayıtlarda İmsak ezanı okunduktan 7 dk sonra Doğuda FECRİ KAZİB IŞIKLARI GÖRÜLMÜŞ 15 dk sonra bu ışıklar kaybolmuş. Ezandan ancak 50 dk sonra 3:35 üstte gördüğünüz imsak resmi kamera kaydına girmiştir. Bu yaptığımız gözlem ve kamera kayıtları Kasım Ayı sonunda diyanete sunulmuş ancak ne yazık ki sorulan soruların cevapları alınamadığı gibi biz kendi astronomlarımıza itibar ederiz diyerek çalışmamız dikkate alınmamıştır. Bize de buradan duyarlı Müslüman kardeşlerimize duyurmaktan başka çare kalmamıştır. Olumlu bir gelişme: Ekim-2017 Diyanete sunumdan sonra din işleri yüksek kurul başkanlığından yatsı vaktinin başlangıcını kızıllık kaybolma vakti olarak baz alacakları bir çalışma yapacakları haberini aldık. Bu bir başlangıç olur inşallah. Almanyada-Akşam Kızıllık Gözlemi indir(ppsx). Duyarlı kardeşlerimize ve ilgili birimlere saygıyla arz ederiz. Rufai Seyyidleri 11.11.2016
|
LAST_UPDATED2 |
Bir Ayet
Sure: Fetih (48) Ayet :16 |
قُل لِّلْمُخَلَّفِينَ مِنَ الْأَعْرَابِ سَتُدْعَوْنَ إِلَى قَوْمٍ أُوْلِي بَأْسٍ شَدِيدٍ تُقَاتِلُونَهُمْ أَوْ يُسْلِمُونَ فَإِن تُطِيعُوا يُؤْتِكُمُ اللَّهُ أَجْراً حَسَناً وَإِن تَتَوَلَّوْا كَمَا تَوَلَّيْتُم مِّن قَبْلُ يُعَذِّبْكُمْ عَذَاباً أَلِيماً |
48.Arkada kalan bu bedevilere de ki: "Yakında çok güçlü bir topluma karşı (savaşmaya) çağrılacaksınız, onlarla (siz ölünceye) yahut onlar teslim oluncaya kadar savaşacaksınız. Ve sonra, (bu çağrıya) uyarsanız Allah size güzel bir mükafat ihsan edecek ama şim |