• errufai.com
  • errufai.com
  • errufai.com
  • errufai.com





KUTSAL TOPRAKLAR

NAMAZ VAKİTLERİ

HANGİ TAKVİMİ KULLANIYORSUNUZ ?
 
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterBügün278
mod_vvisit_counterDün286
mod_vvisit_counterBu Hafta1138
mod_vvisit_counterBu Ay7800
mod_vvisit_counterTüm Günler2376206
HACI AHMET BABA TÜRBESİ

SEYYİD HACI AHMET BABA TÜRBE AÇILIŞ KONUŞMASI

SEYYİD HACI AHMED BABA TÜRBESİ

Hz.Rasulullahın Hüseyni nesebinden 37. torunu Seyyid Hacı Ahmet Baba, tasavvuf dünyâmıza mâlolmuş büyük Mürşid-i kâmildir. Dînî ve manevî hayatiyle irfan hayâtımızın bir âbide şahsiyetidir. Mutasavvuf şahsiyeti Rufai meşrep üzeredir.

ORİJİNAL BİR TÜRBE

Şurası iyi bilinmektedir ki İstanbul da olmayan bir mimari Türkiye’nin başka yerinde yoktur. Türbe mimarimizin en önemli özelliği taklit değil orijinal ve özel bir projenin icra edilmesidir. Türbemizin plan ve projesini Erzurumlu mimarlarımızdan Mehmet AYVERDİ Bey özel olarak hazırladı.  Mehmet AYVERDİ Türbemizin temel atımından bitimine kadar tüm inşaat aşamalarında mühendislik hizmetlerini yürüten isim.

MİMARİ, TASARIM VE İÇ SÜSLEMELERİYLE FARKLI ÖZELLİĞE SAHİP

Seyyid Hacı Ahmet Babanın 20 metrekare olan önceki türbesi yerine yenisi fiziki ölçüleri itibariyle kare bir yapı ile dokuza dokuz 81metrekare taban alanına kuruldu. Türbemizin tasarımında Erzurum'un tarihi eserlerinden ve tasavvufun temel ilkelerinden örneklerde var. Türbemizin giriş kapısı balkon şeklinde türbemizin minimize edilmiş avlusundan geçildikten sonra Selçuklu tarzında bir Taç kapıya sahip.

99 ESMA-İ HÜSNA

İrfan ve idrake sunduğumuz bedii zevklerle türbe mekânımızı dokuza dokuz yaparak 99 esmay-ı hünsayı remzettik. Dışarıdan dörtgen içerden sekizgen olarak yaptık. Dört ile dört hak dini, dört hak kitabı ve dört piranı remzettik. İçerden sekizgen olarak sekiz cennet kapısını ifade ettik. Dış cephe kaplamamızı beyaz travertenlerden yaptık. Zira tasavvufta beyaz saflığın ve masumiyetin rengidir. Köşelerimizi kahverengi empradorla kapladık. Kahverengi toprak rengidir. Toprak tevaazzu demektir. Tevazu kibrin zıttı dır. Tasavvufun tüm çerçevesinin tevazu olduğunu anlattık.

İç cephemizde Selçuklu ve Osmanlı ecdadımızın mirasını esas alarak milli ve manevi değerlere sahip Seyyid Hacı Ahmet Babamızın hatıralarını nakleder. Bütün bunlar İslam imanı ve tasavvuf penceresinden de bakıp bize ayna tutarak iç alemimizi ve düşünce sistemimizi aydınlatmaya çalışır.

BEŞ KUBBE

Klasik tek kubbe kültürünün dışına çıkılarak yepyeni bir anlayışla beş kubbe  tarzı geliştirdik. Bu kubbelerin Türkiye’de türbe mimarisi anlamda benzeri yok. Ana kubbe ile yüce dinimiz islamın sonsuz ve sınırsızlığını ve Hz.Rasul-i zi şan efendimizi diğer dört kubbe ile cihar-i yari güzini remzettik. Kubbeler üzerindeki hilaller ile elleri semaya açılmış duayı ifade ettik. Ses akustiği olarak içerde okunan kuranın tüm mekana hakim olma özelliği var.

LALE İLE RABBİMİZİ GÜL İLE RASULÜMÜZÜ İFADE ETTİK

Pencerelerimizi vitrayla tezyin ettik. Vitraylardaki lalelerin Hz.Allahı (cc) ve Gülün ise Hz.Rasulullahı ifade ettiğini hikmet erbablarına takdim ettik. Yine penceremizde üç gül şeklinde Sadat- Rufai sultanlarından Seyyid Hacı Ahmet Babayı, Seyyid Şehid Yakup Babayı ve Seyyid Hacı Mevlüt Babayı remzettik. İç duvar kaplamalarımızda ecdadımızın ayak izlerini takip ederek çini kaplama kullandık. Özellikle çini desenlerimizde Kuran-ı kerimdeki tezhip sanatını esas aldık. Seyreden gözlerde Kuran okuma hissini uyandırmak için… Türbe ziyaretinde bulunan ziyaretçilerimiz için iletişim teknolojilerini kullandık. Hayatı hakkında bilgi sahibi olmak isteyenler teknolojiyi kullanmayı tercih ederse ses kaydı üzerinden bilgi sahibi olacaklar.

Büyük kubbenin içinde tam merkeze tevhidi temsil eden “ihlas surasini” yazdık. Kıble istikameti sağ trafa Hz.Allah (cc), sol tarafa Hz.Muhammed (sav) doğu ve batı istikametine dört cihar-i güzünin isimlerini (Hz.Ebubekir (ra), Hz.Ömer (ra), Hz. Osman (ra) ve Hz.Ali (ra)  isimlerini tam kuzeyede  ehl-i beytin sultanları ve Rasulullahın ciğer parelerinin isimlerini Hz.Hasan (ra) ve Hz.Hüseyin (ra) isimlerini yazdık.

AYET AYET KURAN YAZDIK

Hemen altındaki kasnağa Yunus suresi 62-64 ayetlerini yazdık. E lâ inne evlîyâ allâhi lâ havfun aleyhim ve lâ hum yahzenûn. Ellezîne âmenû ve kânû yettekûn. Lehumul buşrâ fîl hayâtid dunyâ ve fîl âhırah, lâ tebdîle li kelimâtillâh, zâlike huvel fevzul azîm. Bilesiniz ki, Allah’ın dostlarına hiçbir korku yoktur. Onlar üzülmeyeceklerdir de. Onlar iman etmiş ve Allah’a karşı gelmekten sakınmış olanlardır. Dünya hayatında da, ahirette de onlar için müjde vardır. Allah’ın sözlerinde hiçbir değişme yoktur. İşte bu büyük başarıdır

06.05.2014 Abdulbaki Baba


 


www.errufai.web.tv

 

Bir Ayet

Sure: Neml (27)
Ayet :42
   فَلَمَّا جَاءتْ قِيلَ أَهَكَذَا عَرْشُكِ قَالَتْ كَأَنَّهُ هُوَ وَأُوتِينَا الْعِلْمَ مِن قَبْلِهَا وَكُنَّا مُسْلِمِينَ
27.Ve böylece, (Süleyman´ın yanına gelince) ona: "Senin tahtın böyle miydi?" diye soruldu. (Sebe Melikesi:) "Sanki bunun gibiydi!" dedi. (Süleyman, bunun üzerine, yanındakilere:) "(İlahi) bilgi ondan önce bize verilmiş olduğu ve bizim de (başından beri) Alla