• errufai.com
  • errufai.com
  • errufai.com
  • errufai.com





KUTSAL TOPRAKLAR

NAMAZ VAKİTLERİ

HANGİ TAKVİMİ KULLANIYORSUNUZ ?
 
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterBügün95
mod_vvisit_counterDün244
mod_vvisit_counterBu Hafta917
mod_vvisit_counterBu Ay2796
mod_vvisit_counterTüm Günler2887612
RAMAZAN BAYRAMI

Evveli rahmet, ortası mağfiret ve sonu cehennem ateşinden kurtulmak olan Kutlu Misafir Ramazanı müteakip bizleri Bayrama kavuşturan Rabbimize sonsuz hamd û senalar ediyoruz.

Bayram, rahmet ve bereketini bağrında saklayan mübarek üç ayların, bize sunduğu kutlu bir müjdedir. Mübarek üç aylara hakkını verenler için, bayram hususi nimetleri ile Rabbimizin bizleri perverde ettiği gündür. İman penceresinden bakarak sıkıştırılmış bir bereketin Kadir Gecesinde, Kuran , namaz, dua gibi zikirlerle gönlü uyanık olanlara Rabbimizin bir lütfudur.Yani kulluk şuuruna ermiş müminlerin nimetidir.

Tasavvuf Şairlerimizden, medarı iftiharımız Muhammet Lütfi Efemizin dediği gibi;

M evla bizi affede

Bayram o bayram olur.

Cürmü hatalar gide

Bayram o bayram olur.

Anlaşıldığı üzere asıl bayram ebedi saadet adına ümit ve saadetler umduğumuz inşirah günüdür.

Bayram bilinen hali ile bir sevinç ve neşe günüdür. Yüce duyguların coştuğu, sevgi ve saygı, hislerinin mü'minler arasında alabildiğine canlandığı güzel günlerden biridir. O günde yardımlaşma ve kaynaşma son sınırına varır. Bayram insanları kaynaştırıp bir araya getiren ve küslerin barıştığı en güzel vesilelerden biridir.

Bu beraberlik sadece yer üstünde olanlarla sınırlı kalmayıp bizden önce dar-ı bekaya giden yakınlarımız ve eli öpülesi büyüklerimizin kabirlerine gidip Fatihalarla onlarla bütünleştiğimiz güzel bir gündür.

Ramazan ve Kurban bayramları Hicretin 2. yılından İtibaren kutlanmaya başlanmıştır. Ramazan orucu da ilk defa bu yıl farz kılınmış, bu ayı oruçla geçiren rnü'minler sonraki ayın (şevval) ilk üç gününü bayram olarak kutlamışlardır. Bu sebeple bu bayrama Ramazan Bayramı denmiştir.

"Bu günümüzde yapacağımız ilk şey namaz kılmaktır"(1) mealindeki hadise dayanarak Ramazan ve Kurban bayramları bayram namazlarının kılınmasıyla başlar.

Hz. Peygamber, "Arefe günü, kurban günü ve teşrik günleri biz Müslümanların bayramıdır. Bu günler yeme içme günleridir"(2) buyurmuştur.

Nitekim orucunu tatlı bir şeyle açmayı adet edinen Peygamber Efendimiz Aleyhissalâtü Vesselam, Ramazan Bayramına da tatlı yiyerek başlarlardı. Bayram sabahında hurma gibi bir tatlı ile bir aylık oruçlarını açmadan evlerinden ayrılmazlardı. (3)

Sa'd bin Evs el-Ensârî anlatıyor: Resulullah Sallal-lahü Aleyhi Vesellem şöyle buyurmuştur.

Ramazan Bayramı sabahı melekler yollara dökülür ve şöyle seslenirler:
"Ey Müslümanlar topluluğu! Keremi bol olan Rabbinizin rahmetine koşunuz. O, bol iyilik ve ihsanda bulunur. Sonra onlara bol bol mükâfatlar verilir. Siz gece ibadet etmekle emrolundunuz ve emri yerine getirdiniz. Gündüz oruç tutmakla emrolundunuz, orucu tuttunuz ve Rabbinize itaat ediniz, mükâfatınızı alınız.

"Bayram namazını kıldıktan sonra bir münadi şöyle seslenir:
"Dikkat ediniz, müjde size! Rabbiniz sizi bağışladı, evlerinize doğru yola ermiş olarak dönünüz. Bayram günü mükâfat günüdür. Bugün semâ âleminde mükâfat günü olarak ilan edilir."(4)

Ebû Hüreyre anlatıyor:
Resulullah Resulullah Sallallahü Aleyhi Vesellem şöyle buyurmuştur:
Bayramınızı tekbir getirmek suretiyle süsleyiniz.” (5)

Bayramlara sünnet çerçevesinde hazırlanmak bu âdeti de ibadet haline getirir, bu sevinç coşkuyu ve heyecanı canlandırır. Kulu, Rabbinin azameti karşısında yüce duygulara taşır.


Bunun için sünnette yer aldığı gibi bayrama önceden hazırlanmak, temiz ve güzel elbiseleri giymek, gusletmek, traş olmak misvak kullanmak veya dişleri fırçalamak, güzel kokular sürünmek, güler yüzlü olmak, namazdan önce Ramazan Bayramında hurma vb. tatlı bir şey yemek bugünlerimize ayrı bir mana kazandırır.

Bayram sabahı ve günlerinde şunları yapmak sünnettir:

1- Erken kalkmak.

2- Gusül abdesti almak.

3- Misvâk kullanmak.

4- Güzel koku sürünmek.

5- Yeni ve temiz elbise giyinmek.

6- Namazdan önce tatlı veya hurma yemek.

7- Tek adette yemek.

8- Yüzük takmak.

9- Câmiye erken gitmek.

10- Giderken sessiz tekbîr söylemek.

11- Müslümanlara selâm vermek.

12- Güler yüzlü ve tatlı dilli olmak.

13- Müminlerle bayramlaşmak.

14- Fakirlere sadaka vermek.

15- Dargınları barıştırmak.

16- Akrabayı ziyaret etmek.

17- Din kardeşlerini ziyaret etmek.

18- Ziyarette hediye götürmek.

19- Kabirleri ziyaret etmek.

20- Misafirlere ikram etmek.

21- Çok duâ ve tevbe etmek.

22- Sevindiğini belli etmek.

23- Sadaka-i fıtrı, bayram namazından önce vermek.

Ayrıca hadisi şerifte belirtildiği gibi “Herkim ki ramazan orucunu tutup ta şevval ayından Altı gün oruç tutarsa senenin tamamını oruçla geçirmiş gibi sevap alır” buyrulmaktadır bu yüzden sağlık durumu elverişli olanlar için bu orucu tutmamızda büyük sevap vardır tutmaya gayret edelim.

Kaynaklar
1) Buhârî, İydeyn: 3; 'Müslim, edâhi: 7.
2) Ebu Davud, Şavm:50; Tirmizi, Savm:59; Nesai, Menasik:195.
3) A.g.c., Siyam: 49.
4) el-Tcrgîb ve't-Terhîb Trc. 2:332.
5) et-Tergîb ve't-Terhîb Trc. 2:332.

Not: Ey şehri ramazan slayt’ımızı izlemek için Tıklayınız.

Yazan: RUFAİ SEYYİDLERİ

 


www.errufai.web.tv

 

Bir Ayet

Sure: Bakara (2)
Ayet :147
   الْحَقُّ مِن رَّبِّكَ فَلاَ تَكُونَنَّ مِنَ الْمُمْتَرِينَ
2.Rablerinden gelen hakikati! O halde sen, şüphe edenlerden olma.