www.errufai.com
https://errufai.com/forum/

Bir Gram DNA içine 1 Milyar Terabayt Veri Sığdırılabiliyor
https://errufai.com/forum/viewtopic.php?f=22&t=411
1 sayfadan 1. sayfa

Yazar:  EHLİBEYT [ 03 May 2016 09:49 ]
İleti başlığı:  Bir Gram DNA içine 1 Milyar Terabayt Veri Sığdırılabiliyor

Canlılarda bilgi DNA yoluyla gelecek nesillere aktarılmaktadır Rabbimizin yarattığı bu sarmalda bugünkü sabit disklerde hayal edemeyeceğimiz boyutta bilgi saklanabiliyor. işte bugün ulaştığımız noktada bunun küçük bir sonucu:
Microsoft, hem dijital veri depolama araştırmalarında kullanmak hem de bu doğrultuda sahip olduğu yüklü miktarda verinin güvenliğini sağlamak ve gelecek nesillere sıkıntısız bir biçimde aktarımını gerçekleştirebilmek için sentetik DNA depolama alanı satın aldı.

Sentetik biyoloji alanında iştigal eden San Francisco merkezli girişim firması Twist Bioscience ile el sıkışan yazılım devi 10 milyon uzunluğunda oligonükleotid satın alarak verileri içerisine depoladı.

Şöyle ki Microsoft normalde herhangi bir dosyada yahut sabit diskte vs. depolanabilecek bir yığın veriyi alıyor ve bunları DNA'nın kimyasal yapı bloklarını temsil eden As, Ts, Gs ve Cs zincirlerinin içerisindeki genetik koda çeviriyor. Bunun ertesinde de Twist'ten kendisine verilerin ardışık biçimden sıralandığı 10 milyon DNA sarmalı üretmesini istiyor. Tabii dizilimin çözülmesi için gerekli olan veri anahtarını kendisinin oluşturduğunu da not olarak düşelim ki bu sayede de güvenlik sağlanıyor.

Microsoft'un Intel'den transferi olan ve halihazırda yazılım devinin bünyesinde kuantum mimari olarak görev alan Doug Carmean konuya ilişkin açıklamasında, öncül test fazının kendilerine sentetik DNA'da depolanan dijital verilerin tamamının şifrelenip, geri döndürülebildiğini gösterdiğini altını çizerken bununla birlikte henüz ticari anlamda pazara sürülebilecek bir aşamaya erişilmediğini ifade ediyor.

Veri depolanmasında bir sonraki aşamanın DNA ambarlaması olacağına kesin gözüyle bakılıyor. Ki bu bağlamda da uzun bir süreden beri bilim insanları araştırmalar yürütüyor. Örneğin 2012 yılında Stanford Üniversitesi'nde görevli bilim ekibi canlı hücrelerin içerisine yerleşik yeniden yazılabilir DNA deposu geliştirirken, yine geçtiğimiz yıllarda Harvard Üniversitesi'nde görevli ekip de bir gram DNA'nın içerisine 704 terabayt veri depolamayı başarmıştı.


1 sayfadan 1. sayfa Tüm zamanlar UTC + 3 saat
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
http://www.phpbb.com/