• errufai.com
  • errufai.com
  • errufai.com
  • errufai.com





KUTSAL TOPRAKLAR

NAMAZ VAKİTLERİ

HANGİ TAKVİMİ KULLANIYORSUNUZ ?
 
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterBügün231
mod_vvisit_counterDün286
mod_vvisit_counterBu Hafta1091
mod_vvisit_counterBu Ay7753
mod_vvisit_counterTüm Günler2376159
KIBLE YÖNÜ NASIL BULUNUR

KIBLE YÖNÜ NASIL BULUNUR HATA PAYI NE KADARDIR?

Kıble ile ilgili ayati kerimede Rabbimiz "(Ey Resûlüm!) Nereden yola çıkarsan çık (namazda) yüzünü Mescid-i Haram'a doğru çevir. Nerede olursanız olunuz, yüzünüzü o yana çevirin ki, aralarından haksızlık edenler (kuru inatçılar) müstesna, insanların aleyhinizde (kullanabilecekleri) bir delili bulunmasın. Sakın onlardan korkmayın! Yalnız benden korkun. Böylece size olan nimetimi tamamlayayım da doğru yolu bulasınız."(Bakara-150) buyurmaktadır.

Geçtiğimiz günlerde Manisa'nın Yunusemre ilçesindeki bir camide kıblenin  45° hatalı olduğunu yeni atanan genç bir imam 67 yıl sonra farketti ve Müftülüğü uyarmasından sonra durum tespit edilerek camide şeritlerle düzeltilme yoluna gidildi.ve Cemaat şimdiye kadar kıldığımız namazların durumu ne olacak? diye sormaya başlamış e haklılar tabi madem Diyanet imam atıyor o zaman bunu tesbit etmek de bu kurumun görevi.

Oysaki malum olduğu gibi namazın şartları 12dir. Dışındaki şartlar altıdır. Bunlar (1-Hadesden taharet,2-Necasetten taharet,3-Setri avret,4-İstikbali Kıble ,5-Vakit ve 6-Niyet) dir. Yani namazın kabul edilmesi için önce bu dışındaki şartların hepsinin yerine getirilmesi gerekmektedir. O zaman bazılarının dediği gibi Allah her yerde her yer kıbledir lafıyla bu şart yerine gelmiyor.

Peki madem kıble şart burdaki yanılma payımız nedir . Çünkü Kabe'ye olan uzaklığımız Türkiyeyi baz alırsak 1.700-2.500 km arasında değişmektedir. Bu mesafeden kabeyi hizalamamız mümkün değil zaten ayette Kabe değil Mescidi Haram diye geçiyor peki orayı tutturmamız mümkünmü oda çok zor.çünkü 1°nin onda biri hasasiyet gerektiriyor. O zaman hiç olmazsa Mekke şehrini hizalayalım. buda ortalama 1° hassasiyet gerektiriyor. Bireysel olarak yönelmemiz biraz zor ama en azından camiler yapılırken buna dikkat edilebilir.

Peki bunun dışında kutsal mekanın varlığı nereye kadar devam ediyor ona bakalım. Malum olduğu üzere Efendimiz umre veya hac yapacağı zaman ihrama Kabe'ye veya Mekke gelmeden önce Medineden, veya Taifdeyken ihrama girerdi. Bu şekilde Mikat sınırları ortaya çıkmıştır. Mikat sınırlarını baz aldığımız zaman esneklik payımız toplamda (2.5° sağa veya sola) olmak üzere toplam 5° olmaktadır. ki günümüzdeki güneş saati ile açımızı 1°  altında hassasiyetle rahatlıkla belirleyebiliyoruz. o zaman bunu camilere uygulamak zor mu? elbetteki değil. Alttaki linkte bulunduğunuz ilin ilçenin köyün hatta evinizin kıblesini güneşe göre çok rahatlıkla tespit edebilirsiniz.

Güneşe göre güvenli Kıble yönü ve açısı bulmak.

 

Cep telefonu ile kıble bulmak güvenlimidir.!!!

Cep telefonuda olsa pusulada olsa temelinde yatan teknik manyetik kuzey ve güneyi bulmaktır.Cep telefonları kalibre (Havada 8 çizerek) edilmediği zaman veya bina içerisinde yere yani tablaya veya kolon yakınına konulduğu zaman bunlardaki demir donatıdan etkilenmekte ve yanlış yeri göstermektedir. Ancak dışarda (açık arazide) ve gps destekli olursa daha doğru sonuç vermektedir.

Manyetik Pusula ile yön ve kıble tayin etmek kolay görünmekle beraber eğer yeterli bilgiye sahip değilseniz yanılabilirsiniz.

1- Pusula Gerçek kuzey veya güneyi değil şekilde de görüldüğü gibi manyetik kuzey-güneyi göstermektedir ve bu her yıl değişir.

2- Pusula bina içindeki kiriş,kolan tabliye veya araba içindeki metal aksamlardan ayrıca yüksek gerilim hatlarından kolayca etkilenir.

3- Kıble yönü bulmada her şehrin veya ilçenin kıble açısı farklı olup bunun bilinerek o miktar kadar kuzey veya güneyden sapmak Gerekmektedir ki çoğu insan bunun farkında değildir.

Bu yüzden en doğru ve güvenilir sonuç Kıble saatidir. Ancak kıble saatinin tek dezavantajı tam o saat veya dakikada (1 dk öncesi ve sonrası da olur) güneşe doğru durmak gerekmektedir. Eğer o zaman hava bulutlu ise veye kişi müsait değilse mümkün olmamaktadır. Fakat tarafımızdan geliştirilen Gündüz güneş gecede Aya veya Kutup yıldızına göre kıble bulma takniğinde istediğimiz zaman diliminde kıbleyi bulmak hem kolay olup hemde son derece güvenilir bir metoddur.

Güneşe/Aya göre güvenli Kıble yönü ve açısı bulmak.

Görüldüğü gibi 25° den sonrası bırakın mescidi haramı veya Mekkeyi Suudi Arbistanın dışına çıkmaktadır.Bu yüzden 25° den fazla hatayla kılınan namazların sıhhati sorgulanır. Çünkü elimizde her türlü teknik imkan varken hala mazeretlere sığınmak sıgınmak doğru değildir.

Takvimlerde yazan imsak vaktinde Sabah Namazı kılınır mı?

Peygamber efendimiz sabah ilk ortaya çıkan ışığın ufuktan dikine olduğu ve bunun fecri kâzip olduğu uyarark şöyle buyurmuştur.

"Yiyiniz içiniz yukarı doğru yükselerek parlayan yalancı fecr(fecri kâzip) sizi aldatmasın (Yemenize ve içmenize engel olmasın) Kırmızılık doğuncaya kadar yiyiniz içiniz" buyurmuştur. Tirmizî, Savm 15; Ebû Dâvud, Savm 17; İbn Huzeyme, Sahîh, III, 231; Tahâvî, Şerhu me‘âni’l-âsâr, II, 54; Taberânî, el-Mu‘cemü’l-kebîr, VIII, 336; Dârakutnî, Sünen, III, 117.

Tirmizi; hadisin hasen garip olduğunu söyledikten sonra,ehl-i ilim arasında amelin buna göre olduğunu ve bu görüşün ehl-i ilimin tamamının görüşü olduğunu ifade etmektedir. (Ama enteresandır Peygamber (s.a.v) Efendimiz hangi konuda ümmetini uyarmışsa ne yazık ki ümmet hep o hataya düşmüştür.)

Ayet ve Hadislerle Namaz-Kerahat Kerahat Vakitleri

İşte bu yüzdendirki normalde ramazanda camilerde ezandan sonra mukabele okunmakta(40-45 dk) ardından namaz kılınmaktadır. Fakat Korona virüsten dolayı camilerde cemaatle ibadet yasaklandığı için birçok müslüman evde kılacağı için sabah okunan ezandan hemen sonra abdest alıp namaz kılacaktır buda vakit girmeden namaz kılınacağı anlamına gelmektedir!!! Şİmdi soruyorum; Vakit girmeden kılınan namaz Kabul Olurmu? Bu konuda üç yıl boyunca yapılan ve diyanete yaptığım sunumu alttaki  youtube linkinden izleyebilesiniz.

Fecr-i Kâzib ve Fecri Sadık zamanı Youtube'de (izle)

Türkiye İl-İlçe ve Köyler Namaz Vakitleri

Ayrıca Erzurum İlahiyattan fıkıh bölümünden bir hocamızla yaptığımız çalışma linkini veriyorum. detaylı bilgiler ise aşağıdaki linkte mevcuttur.

İmsak vaktinde Fecr-i kazib ve yatsı vaktinde Kızıllık zamanı tesbiti(pdf)

Sonuç olarak ülkemizde temkinden dolayı Ramazanda imsak ezanında yazın 45 dk kişin 30 dk erken okunmakta, yatsı vaktinde ise yazın 40 dk kışın ise en az 30 geç okunmaktadır. Bu konu Ehli sünnet itikadına göre en az 3 yıl 9 ayrı yerde gözlem yapılmış olup %100 emin olduktan sonra gerekli takvim hazırlanmıştır. Youtube videosunu dikkatle izlemenizi tavsiye ederiz. sorular için CLOAKING   adresine mail atabilirsiniz.

Detaylı bilgi için tıklayınız..

Rabbim bizleri şuurlu müslümanlarden eylesin.

Dünyada Vakitler ve Günesin Konumu

Güneşe Göre Hassas Kıble Yönü Bulma

 

 

Birazda zihin jimnastiği:)

Dört Rakamlı Sayı Bulma

 


www.errufai.web.tv

 

Bir Ayet

Sure: Fatır (35)
Ayet :11
   وَاللَّهُ خَلَقَكُم مِّن تُرَابٍ ثُمَّ مِن نُّطْفَةٍ ثُمَّ جَعَلَكُمْ أَزْوَاجاً وَمَا تَحْمِلُ مِنْ أُنثَى وَلَا تَضَعُ إِلَّا بِعِلْمِهِ وَمَا يُعَمَّرُ مِن مُّعَمَّرٍ وَلَا يُنقَصُ مِنْ عُمُرِهِ إِلَّا فِي كِتَابٍ إِنَّ ذَلِكَ عَلَى اللَّهِ يَسِيرٌ
35.Ve (hatırlayın) Allah sizi(n her birinizi) topraktan yaratır, sonra da bir damla spermden ve sonra sizi iki cinsten biri şekline sokar. Hiçbir dişi O´nun bilgisi olmadan ne hamile kalabilir, ne de doğum yapabilir ve (Allah´ın) fermanında öngörülmedikçe hi