• errufai.com
  • errufai.com
  • errufai.com
  • errufai.com





KUTSAL TOPRAKLAR

NAMAZ VAKİTLERİ

HANGİ TAKVİMİ KULLANIYORSUNUZ ?
 
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterBügün201
mod_vvisit_counterDün302
mod_vvisit_counterBu Hafta503
mod_vvisit_counterBu Ay5185
mod_vvisit_counterTüm Günler2373591
NAMAZ VAKİTLERİ HASAPLAMA


***Yüksek enlemlerde namaz vakit hesaplama eklendi***

Bütün dünyada bulunduğunuz ilin, ilçenin hatta köyün gerçek namaz vakitlerini ve Güneşin konumuna göre kıble yönünü bulabilirsiniz.

Türkiye İller Namaz Vakitleri

Türkiye İl-İlçe ve Köyler Namaz Vakitleri

Güneş ve Aya göre Güvenli Kıble Bulma

Dünyada Vakitler ve Güneşin Konumu

Android Otomatik Konum Namaz Vakitleri

Beş Farklı Metoda Göre Namaz Vakitleri

Monthly World Prayer Times Calculation

Dünyada il-ilçeler Kıble Yönü Bulma

Ukr-Rus Montly Prayer Times

Hicri-Miladi Takvim Dönüştürücü

Güvenli Kıble Yönü Nasıl Bulunur

الشهري حساب أوقات الصلاة

Proğram kullanımı hakkında: Türkiye de bulunan il,ilçe ve köyleri Şehir/Konum kısmına yazarak arama yaparak hesaplayabilirsiniz. Ayet ve Hadislerle Ehl-i sünnet itikadına göre bir aylık gerçek imsak, yatsı ve diğer namaz vakitlerini görebilirsiniz. Hesaplanan Vakitler ezan okuma saatleridir. Namazları ort 2 dk sonra kılabilirsiniz. Namaz vakitleri Hanefi (imameyn ittifakı), Şafii, Maliki, Hanbeli mezhebine göre  hesaplanmıştır.

Yurt Dışından Hesaplama: Bulunduğunuz şehir,ilçe veya köyün adını en az üç harf yazın. (Sonrasında boşluk bırakmayın). Program arama sonunda bu isimleri yanında posta kodu ile birlikte getirecektir. Sizin bulunduğunuz bölgenin posta kodunu seçin. Seçtiğiniz yerin haritada konumunu gösterilecektir.Konum doğruysa listelenen vakitlerde öğle namazını kontrol edin eğer hatalıysa bulunduğunuz ülkenin saat dilimi doğruysa Yaz Saati yazan kısmını (1) seçin düzelecektir. Bulunduğunuz yerin Ayet, Hadis ve Astronomik verilere göre bir aylık gerçek namaz vakitleri listelenecek ve grafikte güneşin konumu gösterilecektir. Amatör astronomiyle uğraşan kişiler için herhangi bir yerin Güneş doğuş-batış saatleri ve güneşin en yüksekteki ve en alttaki saatini grafik üzerinde görebilirsiniz.

imsak ve Yatsı Vakitleriyle İlgili Sunum izle(pdf).

imsak ve Yatsı Vakitleriyle İlgili Sunum indir(pps).

Şafak/İmsak nasıl oluşur Cosmos Belgeseli.mp4

Ayet,Hadislerle Namaz ve Kerahat Vakitleri (Resimli)

Fecr-i Kâzib ve Fecri Sadık zamanı Youtube'de (izle)

İmsak ve Fecr-i Kâzib zamanı çakışması

Hicri Takvim  ve Ay'ın Evreleri Sunum izle(pdf).

Ayin Evreleri ve Hicri Takvim Sunum indir(pps)

Kuzey kutbunda yazın güneşin bir günlük hareketi...

(Güneş batmasa bile akşam hava kararıyor, gece ve gündüz oluşuyor.)

Yüksek Enlemlerde Namaz ve Oruç vakitleri hesaplamada yeni bir geometrik modelleme(pdf).

İmsak Vaktinde Fecr-i Kazib (Zodyak ışığı) ve Yatsı Vaktinde Kızıllık Zamanı Tespiti Makale (pdf)

AlmanyadaYatsı-Vakti-Kızıllık-Gözlemi indir(ppsx).

Yüksek Enlemlerde 45+ Namaz Vakitleri

Üstteki linkte kutuplarda veya kutuplara yakın bölgelerde Namaz ve Oruç vakti nasıl hesaplanır. Yeni geliştirdiğimiz ve Din İşleri yüksek kuruluna sunduğumuz projeyi inceleyebilirsiniz.

Türkiyede neden farklı namaz takvimleri var. Niçin bizim imsak ve yatsı vakitleri diğerlerinden farklı.?

Şafak Doğuş Batış ve Tanların Oluşma Zamanı

Türkiyede günümüzde ortalama üç farklı takvim uygulanmaktadır.

- ilki Süleyman H.Tunahan cemaatinin -19º uygulamaları ve fazilet takvimini uygulayanların da diyanetin takvimine ortalama 10-15 dk önce temkin vakti uygulamasından kaynaklanmaktadır. Oysaki Bugünkü Astronomi ilmi şu görüşü getirmektedir: Güneşin -18º ufkun altında olduğu zaman, gece fazı olup ne fecri sadık nede fecri kâzip (Zodyak ışığı) bu dönemde görülemez. (Zodyak ışığı güneşin doğuşundan 120-80 dk öncesine kadar görülebilir. Yani şafak (fecr) 80 dk dan önce görülemez çünkü bu zaman zodyak ışığının görülme zamanıdır.

Kaynak: https://tr.wikipedia.org/wiki/Zodyak_ışığı

- İkincisi ise diyanet takvimleridir ki burda da diyanet imsak için -18º yatsı vakti için -17ºyi baz alınmaktadır. Normalde Asr-ı sadetten 19yy kadar imsak vaktinde şafak (Fecri sadık) yatsı vaktinde ise gökyüzünde görülen kızıllığın kaybolması esas alınmıştır Fakat 19 yy.da Gazi Ahmet Muhtar Paşa çıkarak güneşin ufkun altında -18º olduğu ve ortalığın tamamen zifiri karanlık olduğu zamanı imsak vakti olarak seçmiştir.

Diyanet teşkilatıda ilk takvimini 1973 yapmaya başlamış ve daha önce uyguladığı 15-20 dk temkin vaktini 10 yıl sonra hatalı olduğunu anlayarak 1983 yılında kaldırmıştır. Çünkü namaz vakitleri arasında boşluk yoktur. Bir vakit girince diğer vakit çıkar.

Temkin vaktinin uygulamasının kaldırılması faydalı olmakla birlikte Diyanet teşkilatının İmsak gözlemlerinde insan gözünü değilde gözümüzden daha hassas Fotoğraf makinalarını baz almaları sonucu mevcut imsak yaz aylarında ortalama 50 dk kışın ise 35 dk fark etmektedir. Ayrıca imsak resimlerini alırken insan gözünün çalışma sistemine uymayan fotoğraf makinasını kullanması ve resimleri alırken 5 sn pozlama yapılması ve çekilen resimlerin kontrast ayarıyla oynanması sonucu olmayan bir imsak vakti tayin ediliyor. Oysaki insan gözü kamera gibi çalışır yani gelen ışığı biriktirmez 1sn de en az 200 kare görüntüyü beyne iletir. Siz 5 sn pozlama yaptığınızda 200x5= 1000 kare görüntüyü üst üste bindirmiş ve olmayan bir beyazlık elde ederek imsakı öne almış oluyorsunuz.

Yatsı vakti ne zaman başlamaktadır: Ebû Hüreyre (r.a.)’den rivâyete göre, Rasûlullah (s.a.s) şöyle buyurdu: “Namaz vakitlerinin ilk ve son vakitleri vardır. Öğle namazının ilk vakti güneşin batıya kaymasından başlayıp ikindi vaktinin girişine kadardır, İkindi namazının ilk vakti bu vaktin girişinden başlayıp sonu güneşin sarardığı zamandır, Akşam namazının ilk vakti güneşin battığı zaman sonu ise ufukta kızıllığın kaybolduğu zamandır, yatsı namazının ilk vakti ufuktaki kızıllığın kaybolduğu vakit başlayıp gece yarısına kadardır. Sabah namazının ilk vakti fecrin ağarmaya başladığı zamandan güneşin doğacağı zamana kadardır.”110

110 Ahmed b. Hanbel, Müsned, XII, 94; Tirmizî, Salat, 1; Dârakutnî, Sünen, I, 492; Beyhakî, es-Sünenü’l-kübrâ, I, 552.

Ehli Sünnet ve diğer mezheplerin çoğunluk görüşüne göre yatsı vakti için kızıllığın kaybolması esas alınmasına rağmen Diyanet teşkilatı tarafından Kızıllıktan sonra gelen beyazlığın kaybolması esas alınmaktadır.  Bu yüzden yatsı vakti ort 30 dk gecikmektedir. Buda geç kılınan akşam namazını riske sokmaktadır!. Oysaki  Ömer Nasuhi Bilmen islam ilmihali kitabında yatsı vakti için Şafii Maliki ve Hanbeli üç mezhep imamının gün batımından sonra kızıllığın kaybolduğu zamanı  baz aldığını İmamı azamın da böyle bir görüşü olmakla beraber ama beyazlığı tercih ettiğini ve İmam'ı Azamın içtihat sahibi iki büyük talebesi imam Ebu Yusuf ve İmam Muhammed'in de kızıllığın kaybolma vaktini baz aldığını ve sahabelerden Hz. Ömer ve Hz. Ali efendimizde Yatsı vakti için Kızıllığın kaybolma zamanını baz aldıklarını yazmaktadır. Olumlu bir gelişme: Ekim-2017 Diyanete sunumdan sonra din işleri yüksek kurul başkanlığından yatsı vaktinin başlangıcını kızıllık kaybolma vakti olarak baz alacakları bir çalışma yapacakları haberini aldık. Bu bir başlangıç olur inşallah.

Yatsı vaktinin sonu ne zamandır: Hadisin yatsı vakti açıklamasında "Yatsı namazının ilk vakti ufuktaki kızıllığın kaybolduğu vakit başlayıp gece yarısına kadardır". buyrulmasına ve Hanefi mezhebinin ilk kayıtlarından olan İmam Muhammed'in "El-Asl"isimli eserin Namaz vakti bölümünde "Yatsının ilk vakti Şafağın (Kızıllığın) kaybolmasından sonu ise gece yarısına kadardır." Yatsı namazını gece yarısından sonra bırakmak mekruhtur buyurmaktadır. İmam Malik'in Muvatta isimli eserinde de yatsının kızıllıkla başlayıp gece yarısı sona erdiği yazmaktadır. Ama ne yazıkki yatsı son vakti bazı mezhepler dışında uygulanmamakta ve sabaha kadar devam ettirilmektedir. Gece yarısı gün batışı ve gün doğuşunun tam ortası olup hazırladığımız takvimde yatsı son olarak gösterilmektedir.

- Üçüncü olarak da ünlü ilahiyat hocası Prof.Dr. Abdulaziz Bayındır hocanın özellikle son 15-20 yıldır her ortamda dile getirdiği 60-70 dk fazla oruç tutuyoruz görüşüdür. Hesaplamalarda imsak ve yatsı vakti için güneşin ufkun altında -9º olduğu zamanı baz almaktadır. Kendisi imsak ve yatsı vakti gözlemlerini bulunduğu şehirde şehir ışıklarının olduğu yerden yaptığını beyan etmektedir. imsak ve yatsı ışıkları güneşin atmosferden kırılarak bize gelen zayıf ilk ışıkları olduğu için haliyle şehir ışıklarından etkilenmektedir.

Zaten imsak ölçümünü şehir ışıklarının olmadığı yerde ve şehir ışıklarının olduğu yerde yaptığımızda imsak'ın şehir içinde doğduktan 15-20 dk sonra görüldüğünü fark ettik.

Bütün bu karmaşa içinde bizler Haziran 2016 ve 2017 Yılında dini kurallara uygun olarak şehir ışıklarının olmadığı yedi ayrı yerde beş gün sabah ve iki gün yatsı vakti kızıllığını gözlemleyerek bunları kamara kaydına aldık, Bu konuda bir proje hazırlayarak Diyanet teşkilatına sunduk konunun detayını sağdaki Gerçek imsak ve yatsı vakti resimli linkinde bulabilirsiniz. Ayrıca Bu amaçla Horasan Hacıahmet Baba köyünde bulunan 3. nolu kameramızdan isteyen herkes sabah imsakını canlı olarak izlemesi mümkündür. Duyarlı Müslüman kardeşlerimize faydalı olması ümidiyle sunulur.

Duyuru: Namaz vakitleri proğramını Android ve ios'a uygulayabilecek grafik arayüzlerini geliştirebilecek  proğramcıların CLOAKING a müracatlarını bekliyoruz.

Gerçek İmsak ve yatsı Vakitleri

03 HAZİRAN 2017 ERZURUM DOĞU UFKUNDA ÇEKİLEN

İMSAK RESİMLERİ 48 DK SONRA İMSAK OLUŞUYOR

Ezan Saati 2:45 imsak anı ise 3:33


Üstteki Namaz vakitleri linkinden bulunduğunuz bölgenin Namaz

vakitlerini kolayca hesaplayabilirsiniz. Ayrıntılı bilgi için Gerçek

İmsak ve Yatsı Vakitleri linkini inceleyebilirsiniz.

Namaz vakitleri Hesaplama Proğramı.

Bulunduğunuz yeri ve istediğiniz tarihi girerek imsak vaktini kendiniz görebilirsiniz. verilen bu bilgiler ışığında;

Fecri Kâzip: Astronomik Tan (Astro Twilight) Güneş ufkun -18º altında oluşmaktadır.

Fecri Sadık: Denizcilik Tan (Nautical Twilight) Güneş ufkun -12º altında oluşmaktadır.

Aydınlık: Sivil Tan (Civil Twilight) Güneş ufkun -6º altında oluşmaktadır.

Üstteki tan zamanlarını aşağıda linki verilen Nasa sitesinden yazılı iller için görebilirsiniz

Nasa Fecri Kazib,Şafak,Güneş Doğuş Batış Zamanı Karsılastırma

(Güneş,Ay ve dünyanın konum ve açılarını gösterir -NASA)

Selam  ve Dua ile Rufai Seyyitleri.

 

 


www.errufai.web.tv

 

Bir Ayet

Sure: Meryem (19)
Ayet :97
   فَإِنَّمَا يَسَّرْنَاهُ بِلِسَانِكَ لِتُبَشِّرَ بِهِ الْمُتَّقِينَ وَتُنذِرَ بِهِ قَوْماً لُّدّاً
19.işte yalnızca bu amaçla, bu (ilahi mesajı, ey Peygamber,) senin dilinde kolaylaştırdık ki Allah´a karşı sorumluluk bilinci taşıyan kimseleri onunla müjdeleyip, (boş bir) inatla direnip duranları onunla uyarasın;